keskiviikkona, elokuuta 22

Ensimmäiset fadot

Ei ruumiin vaan sielunravintoa, sitä on fado ja kuinka hyvin se sopiikaan hämäriin, alakuloisiin elokuun iltoihin, aaahh..,


Tämä oli sattuman kauppaa, että fadot löysin. Ajattelin helliä hieman itseäni ja suunnistin teekauppaan, mutta se oli kiinni, aukenee puolen tunnin kuluttua, ei malta odottaa.
Siirryin kohti pysäkkiä, sillä matka oli kohti kotia. Musiikkiliikkeen ovi kutsuvasti auki ihan bussipysäkin vieressä, siispä sinne.
" Voisinko olla avuksi" ja kuulin itseni sanovan - Etsin kansanmusiikkia, muttei kotimaista jos vaikka portugalilaista. Löytyihän niitä, jos vaikka kenen esittämänä, otin myyjän suositteleman kolmen levyn pakkauksen, se oli edullinen ja kuulema hyvä tutustumispaketti fadoon.
Kaksi niistä ok, mutta kolmannen nostin syrjään heti ensi kuulemana, liian "nuorekasta", pidän tuosta perinteisestä enemmän.

Fado sopii niin mainiosti juuri tälläisiin rauhallisiin, nautinnollisiin iltoihin. Suomalaiseen makuun, tarpeeksi melankoollista.14 kommenttia:

 1. Kolme kertaa Madeiralla lomailleena, olen myös tuohon musiikkiin tutustunut !
  Luin että olet myös Tee-ihminen, niinkuin minäkin. Montaa olen maistanut, mutta vihreään teehen tykästynyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen Tee-ihminen, vaikka sekin on tullut mukaan kuvioihin aika hiljattain. Ja mikä ihmeellisintä, en tarvitse enään sokeria sen maustamiseen, vaan nautin teen oikeasta mausta. Vihreä tee maistuu minulkin ja sitten kaikki ihanat yrttiteet, aah!

   Poista
 2. Syksyn illat, kynttilät, tee ja fado - tarvitseeko ihminen muuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä se on puhtaimmillaan nautinto, oikein aistien sinfoniaa!

   Poista
 3. Tykkään fadosta todella paljon...kuten sanoit sopii suomalaiseen makuun....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fadoa olen joskus kuunnellut ns. puolellakorvalla, mutta nyt voin uppoutua täysvaltaisesti sen tunnemaailmaan, nautiskellen omassa rauhassani;)

   Poista
 4. Oonkin jo ootellu postaustas. Fado kuullostaa mielenkiintoiselta. Ja teestä tykkään minäkin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin tässä pitänyt tämän blogin tiimoilta pientä taukoa, mutta nyt tuntuu, että tällekin alkaa löytyä aikaa.
   Ei muuta kuin fadoa ostamaan ja teetä sen tunnelmissa siemailemaan;)

   Poista
 5. Heippa pitkästä aikaan. Minä olen myös Fado musiikin ystävä ja myös sen perinteisen. Konsertti jossa se valkohiuksinen nainen ( nimen olen hukannut) Helsingissa lauloi hyvin koskettavaa fadoa. Siinä on surumielinen ja elettyä elämää jonka rakkaus ruokkii tai tappaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko ollut Mariza, hänellä on lyhyet vaaleat hiukset ja on käynyt esiintymässä myös Suomessa.
   Fado on vielä hieman tuntematonta minulle, mutta tuo vaaleahiuksinen laulaja jäi mieleen sieltä musiikkikaupan valikoimista.

   Poista
 6. Ihanaa, että löytyy joku toinenkin fadon ystävä! Itselläni on levyjä melkoinen määrä ja suosittelisin ns perinteisen puolelta mm Fernando Machado Soaresia (ikisuosikkini!) ja fadon kuningatarta Amali Rodriguesia.
  Jos haluaa livenä autenttista fadoa, niin mm Lissabonissa löytyy monia paikallisia fadokuppiloita ja tunnelmat ovat aivan mahtavia.....

  VastaaPoista
 7. Tuosta fadon kuningattaresta myyjä mainitsikin, mutta ei sattunut olemaan nyt yhtään levyä. Kunhan käy taas tuolla kaupungissa, niin jospa kävisin kysymässä tuota sinun ikisuosikkiasi, jos vaikka se olisi.
  Autentista fadoa en kyllä saane kuulla, tuskin tulee Lissaboniin asiaa, mutta jos täällä lähempänä kävisivät esiintymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota hra-fadistia voi olla myös vaikeaa löytää muualta kun netti kaupoista. Itse hankin sen juuri sieltä.
   Viime keväänä kävi Helsingissä esiintymssä Carminho. Hän on ns tulevaisuuden nuori lupaus ja tyyli hyvin hienostunut- ei teatraalinen, ja ääni on kaunis.

   Jos lähelläsi on kirjasto, niin musiikkiosastolta voi kysellä myös.....

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä;) Täytyy katsastaa myös tuon kirjaston anti. Juuri tänään käväisin ja huomasin, että musiikki osasto on aika suuri, mutta en kuitenkaan jäänyt asiaa tutkimaan.

   Poista