keskiviikkona, marraskuuta 23

Vintage ja retro, pohdiskelua

Olen miettinyt pitkään tuota vintagen ja retron välistä suhdetta. Monille se on itsestään selvyys, mutta olen ollut hieman ymmällä näiden eroista. Nyt olen tullut huomaamaan, että se mitä olen luullut retroksi onkin vintagea ja toisin.


Se mitä teen vanhaa jäljitellen onkin retroa ja vain aito vanha, käytetty, onkin vintagea.
Siis kaupat on pullollaan retroa, sieltä ei vintagea saa. Poikkeuksia tietenkin on, kuten siihen erikoistuneet liikkeet ja kirppikset. Asioita, jotka ovat nyt vasta tulleet itselle ajankohtaiseksi miettiä ja pohdiskella, kun tätä blogia alkoi pitämään.
Tulipa kirjoitettua muistiin tällainen suuri oivallus. Onpahan itsellä muistissa jossain, kun tuo pääkin alkaa olla jo melkoista vintagea.

Kuvassa on muuten Haltiatonttu, neulahuovutuksella tehty, samoin kuin ruukussa oleva paksujalka.

4 kommenttia:

 1. Jostain kuulin vielä semmosen selityksen, että 60-70-luku on retroa ja sitä vanhemmat vintagea. Ei näistä ota kukaan selvää :)

  VastaaPoista
 2. No meninpä minäkin katselemaan että mitä retro ja vintagea goolesta ja siellähän paljon kerrotaan näistä.
  Kiitos vaan postauksesta.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen samassa käsityksessä kuin Sirutuuli. Ehkä 80-lukukin alkaa olla jo retroa, vaikka se ei minua kauheasti kiinnostakkaan.

  Upouusi esine on uusretroa, jos se on tehty siten että on saatu vanhasta vaikutteita.

  Wikipedia tosin sanoo vintagesta: "Vintage-vaatteet ovat yleensä 1920–1960-luvulla valmistettuja vaatekappaleita ja pukineita. Nykyisin termin merkitys on hieman muuttunut, ja vintagella saatetaan tarkoittaa vanhanoloisiksi kulutettuja uusia vaatteita tai second hand -liikkeistä haalittuja tavaroita."

  Nää on hankalia nää nimikkeet, tuskin ovat kenellekkään täysin selvät. Mut eipähän aihe oo kovin vakava. Eiköhän niitä voi käyttää miten itte haluaa. :-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Sirutuuli, Sylvi ja Maija;)

  Selailin tätä nettiä ja etsin sellaista yleispätevää selitystä. Eihän sitä oikein löytynyt, jopa antiikki putkahti esille.

  Olet Maija ihan oikeassa siinä, että niitä voi käyttää miten haluaa, eihän sillä ole merkitystä.

  VastaaPoista